Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az vmkik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Kocsmaprogram - vidéki bárok, borozók pályázhatnak

2025. február 26.

A kormány támogatási programot indít az ezer fő alatti településeken működő kiskocsmák, bárok és borozók számára. Az intézkedés célja, hogy segítse a vidéki vendéglátóhelyek fenntartását és működését.

A kormány 13 milliárd forintos turisztikai programját az ezer fő alatti kocsmákra is kiterjesztik. Összesen egymilliárd forintot, egyenként maximum 3 millió forintot kaphatnak az ezer fő alatti településeken működő kiskocsmák, bárok, borozók. Az elnyert összeget különböző működési költségekre lehet fordítani, például rezsiköltségekre, munkabérre vagy energiahatékonysági fejlesztésekre.

A kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a kisebb településeken található vendéglátóhelyek fennmaradásához, hiszen ezek sok esetben közösségi találkozóhelyekként is szolgálnak. Az utóbbi években a növekvő fenntartási költségek és a csökkenő forgalom miatt több hasonló egység kényszerült bezárásra, ezért a támogatás enyhítheti a nehézségeket.

A pályázatokat március 3-tól várják.

 

Részletek:

A támogatási konstrukció üzletenként 3 millió forint, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyet a kedvezményezettek különböző területekre fordíthatnak:

Önállóan támogatható tevékenységek:

1. Energiahatékonyság

• a gazdaságos üzemeltetést támogató eszközbeszerzés, (pl: led-es fényforrás, vízcsapokra perlátor stb.)

• nyílászárók hőszigetelő képességének javítása: nyílászáró csere, új szigetelés vagy

annak cseréje, ablakfólia, egyéb korszerűsítési megoldások

2. Eszközbeszerzés

• hosszú távú költségcsökkentést és hatékony működést célzó beépített eszközök,

berendezések (mint például konyhai eszközök és berendezések, legalább nettó 20

ezer Ft/db értékben, konyhai bútor, hűtőberendezés, borhűtő, hűtővitrin, fagyasztó,

ipari jégkocka készítő gép, pohármosó, mosogató berendezés)

• egyéb, működést szolgáló beszerzések (mint például bárgép, kávégép, snack

készülék, bemutatóvitrin, borcsapoló, sörtorony és sörcsapoló tartozékok, mérlegek,

turmixgép, egyéb gépek, higiéniai berendezések, kamera)

• vendégélményt, komfortot fokozó eszközök vásárlása (mint például üzlettér bútorzat,

világítás, árnyékolás, teraszfűtés - kültéri hősugárzó, TV, zenegép)

• Munkaruha, munkavédelmi eszközök, védőfelszerelések (mint például kötény,

kesztyű,

• a vendéglátó üzlet üzemszerű működését közvetlenül szolgáló fogyóeszköz (mint

például konyhai eszközök, kések és vágóeszközök, adagolók, vágólapok, tálcák,

poharak, egyéb konyhai eszközök)

3. Bértámogatás

• A vendéglátó üzletnek állandó alkalmazottal/alkalmazottakkal kell rendelkeznie,

(legalább a projekt megvalósítása és fenntartása alatt) aki/akik a pályázattal érintett

vendéglátó üzletben dolgoznak. Alkalmi munkavállaló bére, bérének adóterhei a

támogatásból nem finanszírozhatók, munkaszerződéssel legalább napi 4 órás bejelentett munkaviszonyban lévő munkavállaló bérére és adóterheire fordítható a

támogatás.

• Jelen tevékenység során a KKV tulajdonosa munkabére is elszámolható,

amennyiben a tulajdonos munkaviszonyban is bejelentett munkavállaló, továbbá az

egyéni cég és egyéni vállalkozó bére is, amennyiben személyesen munkát végez.

4. Működési támogatás

• A vendéglátó üzlet üzemszerű működéséhez kapcsolódó tevékenységek közüzemi

költségei.

5. Marketing (maximum 500.000 Ft)

• Üzlet logója, cégérének, arculatának megtervezése, legyártása és kihelyezése

• Online-, nyomtatott sajtó és közösségi média megjelenések,

• Célzott reklámkampányok (pl: szórólapok, hirdetési újságok stb.)

• Saját honlap kialakítása.

TÁMOGATÁS FELTÉTELEI:

Kérelmet március 3. és április 3. között, az 1000 fő lélekszám alatti magyarországi településen található NTAK regisztrációval rendelkező italüzletek fejlesztésére lehet benyújtani. A pályázaton az üzlet üzemeltetését végző KKV és egyéni vállalkozó indulhat, amennyiben a benyújtást megelőző 15 napban eleget tett adatszolgáltatási köztelezettségének az NTAK-ban és rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel.

A támogatási konstrukció keretében „A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet” 4 sz. mellékletében (a továbbiakban: 210/2009 (IX.29.) Korm. rendelet) szereplő vendéglátóhely üzlettípusok közül az Alkoholos italokra specializálódott vendéglátóhely (bár, kocsma, borozó) kategóriához kapcsolódóan nyújtható be pályázat és ítélhető meg támogatás.