A kormány támogatási programot indít az ezer fő alatti településeken működő kiskocsmák, bárok és borozók számára. Az intézkedés célja, hogy segítse a vidéki vendéglátóhelyek fenntartását és működését.
A kormány 13 milliárd forintos turisztikai programját az ezer fő alatti kocsmákra is kiterjesztik. Összesen egymilliárd forintot, egyenként maximum 3 millió forintot kaphatnak az ezer fő alatti településeken működő kiskocsmák, bárok, borozók. Az elnyert összeget különböző működési költségekre lehet fordítani, például rezsiköltségekre, munkabérre vagy energiahatékonysági fejlesztésekre.
A kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a kisebb településeken található vendéglátóhelyek fennmaradásához, hiszen ezek sok esetben közösségi találkozóhelyekként is szolgálnak. Az utóbbi években a növekvő fenntartási költségek és a csökkenő forgalom miatt több hasonló egység kényszerült bezárásra, ezért a támogatás enyhítheti a nehézségeket.
A pályázatokat március 3-tól várják.
Részletek:
A támogatási konstrukció üzletenként 3 millió forint, 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyet a kedvezményezettek különböző területekre fordíthatnak:
Önállóan támogatható tevékenységek:
1. Energiahatékonyság
• a gazdaságos üzemeltetést támogató eszközbeszerzés, (pl: led-es fényforrás, vízcsapokra perlátor stb.)
• nyílászárók hőszigetelő képességének javítása: nyílászáró csere, új szigetelés vagy
annak cseréje, ablakfólia, egyéb korszerűsítési megoldások
2. Eszközbeszerzés
• hosszú távú költségcsökkentést és hatékony működést célzó beépített eszközök,
berendezések (mint például konyhai eszközök és berendezések, legalább nettó 20
ezer Ft/db értékben, konyhai bútor, hűtőberendezés, borhűtő, hűtővitrin, fagyasztó,
ipari jégkocka készítő gép, pohármosó, mosogató berendezés)
• egyéb, működést szolgáló beszerzések (mint például bárgép, kávégép, snack
készülék, bemutatóvitrin, borcsapoló, sörtorony és sörcsapoló tartozékok, mérlegek,
turmixgép, egyéb gépek, higiéniai berendezések, kamera)
• vendégélményt, komfortot fokozó eszközök vásárlása (mint például üzlettér bútorzat,
világítás, árnyékolás, teraszfűtés - kültéri hősugárzó, TV, zenegép)
• Munkaruha, munkavédelmi eszközök, védőfelszerelések (mint például kötény,
kesztyű,
• a vendéglátó üzlet üzemszerű működését közvetlenül szolgáló fogyóeszköz (mint
például konyhai eszközök, kések és vágóeszközök, adagolók, vágólapok, tálcák,
poharak, egyéb konyhai eszközök)
3. Bértámogatás
• A vendéglátó üzletnek állandó alkalmazottal/alkalmazottakkal kell rendelkeznie,
(legalább a projekt megvalósítása és fenntartása alatt) aki/akik a pályázattal érintett
vendéglátó üzletben dolgoznak. Alkalmi munkavállaló bére, bérének adóterhei a
támogatásból nem finanszírozhatók, munkaszerződéssel legalább napi 4 órás bejelentett munkaviszonyban lévő munkavállaló bérére és adóterheire fordítható a
támogatás.
• Jelen tevékenység során a KKV tulajdonosa munkabére is elszámolható,
amennyiben a tulajdonos munkaviszonyban is bejelentett munkavállaló, továbbá az
egyéni cég és egyéni vállalkozó bére is, amennyiben személyesen munkát végez.
4. Működési támogatás
• A vendéglátó üzlet üzemszerű működéséhez kapcsolódó tevékenységek közüzemi
költségei.
5. Marketing (maximum 500.000 Ft)
• Üzlet logója, cégérének, arculatának megtervezése, legyártása és kihelyezése
• Online-, nyomtatott sajtó és közösségi média megjelenések,
• Célzott reklámkampányok (pl: szórólapok, hirdetési újságok stb.)
• Saját honlap kialakítása.
TÁMOGATÁS FELTÉTELEI:
Kérelmet március 3. és április 3. között, az 1000 fő lélekszám alatti magyarországi településen található NTAK regisztrációval rendelkező italüzletek fejlesztésére lehet benyújtani. A pályázaton az üzlet üzemeltetését végző KKV és egyéni vállalkozó indulhat, amennyiben a benyújtást megelőző 15 napban eleget tett adatszolgáltatási köztelezettségének az NTAK-ban és rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel.
A támogatási konstrukció keretében „A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet” 4 sz. mellékletében (a továbbiakban: 210/2009 (IX.29.) Korm. rendelet) szereplő vendéglátóhely üzlettípusok közül az Alkoholos italokra specializálódott vendéglátóhely (bár, kocsma, borozó) kategóriához kapcsolódóan nyújtható be pályázat és ítélhető meg támogatás.